Työsuhde-etuja yrittäjille

Yrittäjänä voit tarjota itsellesi joitakin työsuhde-etuja. Alla listattuna muutamia helposti järjestettäviä etuuksia, joiden saamisen edellytyksenä on se, että työskentelet yrityksessäsi. Huomioithan, että alla mainitut edut kuuluvat myös osakeyhtiössä työskenteleville yksinyrittäjille, mutta eivät toiminimiyrittäjille.

 

Lounasetu

Osakeyhtiömuodossa, yrittäjä voi tarjota itselleen lounasedun. Vuonna 2024 lounasedun arvo on vähintään 8,50 euroa ja enintään 13,50 euroa. Lounasetua ei voi kuitenkaan järjestää yrittäjän itse maksamia tai yrityksen kortilla maksettuja kuitteja vastaan, vaan etu on järjestettävä joko hankkimalla lounasseteleitä, maksukortti tai mobiilisovellus palveluntarjoajilta kuten esimerkiksi Edenred tai Epassi.

 

Työsuhdepyörä

Yrittäjä voi hankkia itselleen tai työntekijälleen polkupyörän ja pitää sitä verottomana työsuhde-etuna. Pyörä voi olla liisattu tai ostettu yritykselle. Työsuhdepyörän verovapaa arvo on enintään 1200 euroa vuodessa. Tähän summaan saadaan lukea mukaan myös varusteita sekä pyörän huoltoa. Huomioitavaa ja mainitsemisen arvoista on myös se, että pyöräedun hankkiminen voi parhaimmillaan tukea yrityksessä työskentelevien hyvinvointia sekä jaksamista ja olla samanaikaisesti ilmastoteko, jolla vähennetään yksityisautoilun määrää.

 

Liikunta ja kulttuurietu

Liikunta- ja kulttuurietua voi tarjota verovapaasti 400 eurolla vuodessa. Edun tulee olla koko yrityksen henkilökunnan käytössä, jotta verovapauden edellytykset täyttyvät. Käytännössä liikunta- ja kulttuurietu tulee järjestää joko palveluntarjoajan, kuten Edenred, ePassi tai Smartum kautta, tai sopimalla suoraan esimerkiksi kuntosalin kanssa laskutuksesta, joka sallii kaikkien yrityksen työntekijöiden käyttää saliaan. Tällöin kuntosali laskuttaa työnantajaa suoraan palveluistaan.

lisätietoa verohallinnon ohjeista:

Henkilökuntaedut verotuksessa

Luontois- ja henkilökuntaetujen hankkiminen kohdennetuilla maksuvälineillä

 

Matkalippuetu – työmatkaetu

Työmatkaetu on verovapaa etu, joka koskee julkista joukkoliikennettä. Verovapaan edun määrä voi olla jopa 3 400 euroa vuodessa. Yritys voi siis vähentää hankitun edun kustannuksen kokonaan verotuksessaan ja näin ollen yrittäjälle ei synny verotettavaa luontaisetua. Huomiothan, että mikäli yritys tarjoaa samanaikaisesti työsuhdepyöräetua, jakautuu verovapaa enimmäisarvo matkalippuedun kanssa – eli mikäli yritys tarjoaa jo polkupyöräetua esimerkiksi 1 000 eurolla vuodessa, on matkalippuedun verovapaa enimmäisarvo tällöin 2 400 euroa vuodessa.  

lisätietoa verohallinnon ohjeesta:

Työsuhdematkalippu

Tilinomadin henkilökohtainen kanta tähän on, että toiminimiyrittäjien jättäminen hyvinvointia lisäävien etuuksien ulkopuolelle luo tarpeetonta eriarvoisuutta yrittäjien keskuudessa. Omasta jaksamisesta ja työkyvystä huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää ja kuuluu kaikille, niin työntekijöille kuin yrittäjille. Mikäli tarvitset lisää tietoa työsuhde-eduista, joita voisit mahdollisesti yrittäjänä toimiessasi hyödyntää, kannattaa asiasta kysäistä omalta kirjanpitäjältä.

Edellinen
Edellinen

Poliittisesti vaikutusvaltaiset henkilöt (PEP) – miten ja keneltä tiedot kerätään?

Seuraava
Seuraava

KILA:n lausunto myyntisaamisten alaskirjaamisesta