Pari sanaa taseesta
Mitä tase kertoo meille ja mitä hyötyä sen ymmärtämisestä voisi olla? Tässä tekstissä pyrin käymään läpi muutaman olennaisen asian.
Pelkästään tuloslaskelmaa lukemalla, emme voi saada tarkkaa kuvaa yrityksen taloudellisesta tilanteesta. Tuloslaskelmasta voimme nähdä, mistä tuotot ja kulut ovat syntyneet ja onko liiketoiminta ollut kannattavaa sekä kertyykö viivan alle kausittain voittoa vai tappiota. Tämä tuloslaskelman ajatus on yleensä melko helposti ymmärrettävissä.
Otetaan tähän väliin esimerkkinä tilanne, jossa kuukausittain kertyvistä voitoista huolimatta yrityksen pankkitili ammottaa tyhjyyttään. Tähän ilmiöön selityksen voisi esimerkiksi löytää taseesta, tutkimalla yrityksen velkoja. Olisiko saadut voittovarat voineet mennä lainanlyhennyksiin? Näitä kun ei käsitellä lainkaan (pois lukien korot ja hoitomaksut) tuloslaskelmassa vaan ainoastaan taseessa. On siis hyvä ymmärtää, että tulos ja kassa harvoin kulkevat käsi kädessä.
Tase kuvaa yrityksen taloudellista asemaa ja se pitää sisällään tiedon yrityksen varoista (vastaavaa-puoli) ja omasta pääomasta sekä veloista (vastattavaa-puoli). Tähän väliin pitää vielä mainita, että vastaavaa ja vastattavaa puolen tulee aina täsmätä eli taseen loppusummassa on oltava sama luku molemmilla puolilla tasetta. Mikäli nämä luvut erottavat, on kirjanpidossa sattunut virhe.
Taseen sisältö sekä esittämistapa on määritelty kirjanpitolaissa ja -asetuksessa.
Mihin taseessa on hyvä kiinnittää huomiota
Yrittäjänä, sinun ei tarvitse osata kaikkea, mutta yrityksesi tasetta silmäillessäsi kannattaa ainakin kiinnittää huomiota maksuvalmiuteen sekä omaan pääomaan.
Maksuvalmius
Maksuvalmiudella tarkoitetaan yrityksen kykyä suoriutua veloistaan lyhyellä aikavälillä. Quick ratio on kenties käytetyin yrityksen maksuvalmiutta kuvaava tunnusluku. Tämän saat tarkastettua, kun katsot seuraavia taseen rivejä ja teet laskelman:
(Lyhytaikaiset saamiset + rahat ja pankkisaamiset + rahoitusarvopaperit) / (lyhytaikainen vieras pääoma - lyhytaikaiset saadut ennakkomaksut)
Alma Media Oyj:n ylläpitämän tunnuslukuoppaan mukaan saadut tulokset antavat seuraavat viitteelliset arvot yrityksen maksuvalmiudesta:
Erinomainen > 1,5
Hyvä 1–1,5
Tyydyttävä 0,5–1
Välttävä 0,3–0,5
Heikko < 0,3
Halutessasi ja mikäli aikaa monimutkaisille laskutoimituksille ei ole, voit tarkistaa maksuvalmiuden myös katsomalla taseen rivejä:
+ Rahat ja pankkisaamiset
+ Lyhytaikaset saamiset yhteensä
– Lyhytaikaiset velat yhteensä
= Maksuvalmius
Yllä olevan laskutoimituksesta olisi hyvä saada positiivinen tulos. Mikäli tulos näyttää negatiiviselta on hyvä tarkastaa tilanne ja käydä läpi, koska velat ovat erääntymässä ja tarvittaessa siirtää eräpäiviä.
Oma pääoma
Miltä yrityksen oma pääoma näyttää ja mistä luvuista tämä koostuu? Oman pääoma kehittyy yrityksen tuloksen mukana, voitollinen tulos kasvattaa omaa pääomaa ja tappiollinen pienentää. Myös osingonjaot sekä omaan pääomaan tehtävät sijoitukset vaikuttavat vähentävästi ja parantavasti oma pääomaan.
Varmista, että yrityksen omapääoma on positiivinen. Mikäli pääoma on negatiivinen, tulee yrityksen hallituksen reagoida tähän ja antaa viipymättä PRH:lle ilmoitus pääoman menetyksestä tai korjata tilanne omaa pääomaa lisäämällä. Mikäli pääomaa ei saada lisättyä, ilmoituksen tekeminen on järkevää, jottei hallituksen jäsenille kohdistu seuraamuksia ilmoittamatta jättämisestä. Ilmoituksen osakepääoman menetyksestä sekä palautumisesta voi tehdä YTJ-palvelun kautta. Negatiivinen oma pääoma voi vaikuttaa mm. yrityksen rahoituksen saantiin.